Roditeljstvo kao odnos

4 minuta čitanja
roditeljstvo

Roditeljima je danas često jako teško da se snađu u moru informacija koje dobijaju o roditeljstvu. Čak i površno interesovanje odvešće vas do niza različitih tehnika vaspitanja od kojih svaka ima svoju logiku i pretenduje da bude “ona prava”. Zasuti svim tim tehnikama i metodama – kako da nam deca budu ovakva ili onakva često lako zaboravimo na suštinu – roditeljstvo je pre svega odnos. Teško da i najbolja metoda može da nadomesti nedostatak odgovarajućeg odnosa povezanosti između roditelja i deteta. S druge strane, kada ta povezanost postoji, gotovo svaka metoda će biti jednako dobra. Upravo zato, u ovom tekstu nećemo deliti savete i opisivati tehnike vaspitanja. Ideja je da vas podsetimo na neke istine koje često propuštamo da primetimo u moru drugih informacija.

Dovoljno dobar roditelj

Savršen roditelj ne postoji, i to je dobro. Detetu nije potrebno da budete savršeni. Potrebno mu je da budete prisutni, emocionalno dostupni, autentični i otvoreni za odnos. Dete ne zna da li ste kupili kašu iz prodavnice ili ste je sami spremili, ali oseća kada ste ljuti, nervozni, odsutni, kada biste radije bili negde drudge, kada ne možete da podnesete njegov plač, kada nemate strpljenja, kada ga ne čujete i ne vidite šta mu treba. A najefikasniji način da budete u stanju da prepoznate dečje emocionalne potrebe jeste da budete u kontaktu sa vlastitim osećanjima. Zato se može reći da je dobra mama ona mama kojoj je dobro, a isto važi i za tate.

Vaše dete želi da vas upozna

Da biste se povezali sa detetom, dozvolite mu da vas upozna. Deca se rađaju sa ogromnim kreativnim potencijaom i radoznalošću, a njihova radoznalost posebno je usmerena na one koji mu pružaju najviše ljubavi i pažnje. Primetićete da kako raste dete želi da zna sve više stvari o vama – da li ste i vi imali najbolju drugaricu u vrtiću, da li je i vaša učiteljica bila stroga, kako ste se vi ponašali u svađi sa drugom decom i sva su takva i slična pitanja poziv na bliskost, izraz prirodne dečje želje da vas upozna i produbi svoj odnos sa vama. Možda ćete biti u iskušenju da svoje odgovore na takva pitanja modifikujete kako biste detetu pružili savršen primer, ali to nije dobra ideja. Iskoristite ovu priliku da se povežete sa detetom umesto da mu pružate lekcije, budite iskreni i izrazite se na način koji je u skladu i sa vašim isksutvom i sa detetovim uzrastom.

Bliskost i disciplina: mitovi o poslušnosti

Nekada se poslušnost smatrala jednom od najvećih vrlina, a danas su ta poslušna deca odrasla i postala roditeljli koji često sa skrivenim ili neskrivenim odobravanjem uživaju u buntovnom stavu svoje dece. Međutim, važno je napraviti razliku o poslušnosti koja dolazi usled nedostatka izbora i preteranog disciplinovanja i poslušnosti koja je prirodni odgovor deteta kome su uspešno zadovoljene sve važne emocionalne i razvojne potrebe. Dete je prirodno predisponirano da bude poslušno prema onom roditelju koji najbolje odgovara na njegove potrebe, najbolje prepoznaje njegova osećanja i najusklađeniji je sa njegovim razvojem. Jer kroz dobro usklađen odnos sa takvim roditeljem, dete stiče poverenje pre svega u roditelja, a potom i u svet koji ga okružuje. Što je veća bliskost između roditelja i deteta to je manja potreba za nekim posebnim sistemom discipline, i to se lakše postižu dogovori i organizacija porodičnog života.

Šta svaki roditelj treba da zna

Vašem detetu je odnos sa vama bitniji od svega na svetu. Ako ga dovedete u situaciju da bira izmedju sebe i odnosa sa vama ono će uvek izabrati odnos sa vama jer zna da ne može da preživi bez vas.

Odgovornost za odnos izmedju vas i deteta je uvek na vama.

Ako vam dete ne priča ništa o tome šta mu se dešava i kako se oseća, to nikada nije zato što je introvertno ili zatvoreno već zato što ili nema utisak da želite da ga čujete, ili se plaši da nećete odobriti ono što možda ima da vam kaže, ili ima utisak da mu niste dostupni iz nekog drugog razloga.

Svako dete voli da se mazi, razlike u temperamentu postoje i neko dete će želeti 53, a neko 11 zagrljaja dnevno ali apsolutno svakom detetu je potrebno fizičko pokazivanje nežnosti i ljubavi.

Uživajte u detinjstvu svog deteta

Izazovna vremena često nas teraju da brinemo o budućnosti, a kada imamo decu ta se tema često posebno nameće. Lako je onda ispustiti iz vida da je upravo naše emocionalno prisustvo i odnos ono jedino što može zaista pružiti detetu zaštitu od raznih izazova savremenog doba. Nisu savršeni đaci oni koji su imuni na stres i razne kritične uticaje i situacije, već emocionalno zrela, samosvesna deca koja takva mogu postati samo ako smo tu za njih na pravi način, u pravom trenutku.

Jasna Ani